VVD Ons Voerendaal: Wie wij zijn

VVD'ers houden van doen

We hebben op 25 juni 2017 deelgenomen aan de mensenketting Tihange. Hand in hand hebben we naast PvdA gedeputeerde Eric Geurts onze steun betuigt.
We wilden niet enkel in de raadzaal onze stem laten horen (waar onze motie ‘voor sluiting Tihange’ unaniem is aangenomen). Dus stonden wij in de mensenketting.

VVD Ons Voerendaal komt van de lokale partij Ons Voerendaal. Een partij van ondernemende raadsleden die zich hard hebben gemaakt om op te komen voor de vergeten mensen. Die een luisterend oor hebben geboden aan individuen, die tussen wal en schip van de ‘decentralisaties’ raakten. Zo hebben zij de laatste jaren een stem gegeven aan behoefte aan maatwerk. Natuurlijk niet altijd met resultaat. Wel altijd duidelijk en daadkrachtig.

Principes van ons werk

Het vertrekpunt van projecten is de vraag van inwoners

Aan het begin van een project wordt gestart met het in kaart brengen van doelgroepen (waar zijn welke doelgroepen?) en hun wensen (welke doelgroep heeft waar welke wensen).
Zo krijg je laagdrempelig inzicht in welke populatie wat wil.

Welke voorzieningen/oplossingen zijn reeds voor handen?

VVD gaat uit van de eigen kracht van mensen en van de maatschappij. Dus als ergens een behoefte bestaat of ontstaat, is de volgende stap om de kracht in beeld te brengen: In kaart brengen bestaande voorzieningen. Niet alleen kijken naar overheidsvoorzieningen, maar ook naar ondernemers, maatschappelijke organisaties, zorgorganisaties én lokale verenigingen.

Daadkracht en creativiteit is te vinden in de maatschappij. De overheid MOET wel creatief worden, maar staat er niet om bekend.

Aanbod minus vraag = handen uit de mouwen

Aanbod voorzieningen – vraag = het deel dat overblijft. Hier kan de gemeente een faciliterende rol in betekenen. Faciliteren betekent niet om de regie van inwoners of reeds bestaande structuren (zoals ouderenverenigingen en omwonenden) over te nemen.

Bieb hoort in het centrum

Zodra wij horen van plannen van de gemeente die niet zijn afgestemd met de inwoners, dan komen wij in actie.
Zo ook toen Democraten Voerendaal wethouder Patrick Leunissen (zelfs zonder overleg met zijn eigen fractie) besloot om de bieb uit het centrum te trekken.
Ons facebookbericht heeft in 24 uur tijd zo’n 6000 Voerendalers bereikt. De dag erna werd alleen hier nog over gesproken in het dorp. Eigenlijk is dit jammer. Immers, een enquete vooraf had de wethouder duidelijk kunnen maken dat Voerendalers hun voorzieningen graag bij elkaar hebben liggen.